Useita E-vitamiinilajeja
E-vitamiini ei ole yksittäinen aine, vaan se on itse asiassa ryhmä aineita, joita kutsutaan tokoferoleiksi ja tokotrienoleiksi. Niitä on yhteensä 8 kpl. Näistä aineista, joita kutsutaan yleisesti E-vitamiiniksi, D-alfa-tokoferoli on variantti, jota pidetään biologisesti aktiivisimpana, mutta kaikkia muunnelmia löytyy sekä elintarvikkeista että ravintolisistä.
E-vitamiini ruoassa
E-vitamiinia löytyy monista eri elintarvikkeista. Joitakin E-vitamiinipitoisimmista tuotteista ovat kasviöljyt ja siemenet, mutta sitä löytyy myös munista, vihreistä lehtikasveista ja täysjyvätuotteista. E-vitamiini on herkkä hapelle, valolle ja jäätymiselle, mikä tarkoittaa, että ruoanlaitto ja säilyttäminen voivat vähentää merkittävästi E-vitamiinipitoisuutta. Monet lisäravinteet ja elintarvikkeet sisältävät lisättyä E-vitamiinia, ei aktiivisena ainesosana, vaan luonnollisena antioksidanttina, joka estää ruoan tai ravintolisän pilaantumisen ja pahenemisen.
Mitä E-vitamiini tekee?
Luonnollisena antioksidanttina toimimisen lisäksi E-vitamiinilla on muitakin käyttötarkoituksia. E-vitamiini on jo pitkään ollut suosittu ravintolisä urheilijoiden keskuudessa maailmanlaajuisesti ja ehkä eniten heille, jotka harrastavat kestävyyslajeja, jolloin monet käyttävät E-vitamiinia heti treenin päätyttyä. E-vitamiini auttaa suojaamaan soluja oksidatiiviselta stressiltä, aivan kuten se suojaa ruokaamme. E-vitamiini on myös vuorovaikutuksessa C-vitamiinin kanssa. C-vitamiini täydentää E-vitamiinia, jota keho on käyttänyt uudelleen käytettävään E-vitamiinin muotoon.
Fitnesstukulta löydät laajan valikoiman tuotteita, joissa on E-vitamiinia osana yhdistelmää tai yksittäisenä ainesosana.