Treenaa kahvakuulilla
Kun olet oppinut perusliikkeet, saat tehtyä todella tehokkaan treenin kotona. Kahvakuula treeni sekä vahvistaa lihaksia että parantaa kestävyyttä. Se kehittää lisäksi koordinaatiokykyä ja tasapainoa. Harjoitukset on melko helppo oppia eikä päivittäisen treenin tarvitse olla pitkä, jotta näet tuloksia.
Usein itseasissa 15 minuutin tehokas koko kehon treeni riittää. Vammojen ehkäisemiseksi on tärkeää valita oikea paino kahvakuulalle ja suorittaa liikkeet oikein.
Oikea paino kahvakuulalle
Kahvakuula voi olla fantastinen väline sinulle, joka treenaat mieluummin kotona. Voit treenata helposti sisällä ja ulkona ja laittaa kuulan sitten pois tieltä, eikä se vie paljoa tilaa. Tämä on meidän mielestämme ehdottomasti kahvakuulan isoimpia etuja.
Jotta saisit treenistä maksimaalisen hyödyn, on aina tärkeää, että paino on oikea. Mikä on kahvakuulan oikea paino?
Mitä kahvakuulan kanssa voi treenata?
Riippuen treenistäsi, on hyvä olla useita eri painoja. Yläkropan treenaamisen on hyvä olla hieman kevyempi kahvakuula, kuin mitä heilutat alakroppaa treenatessa.
Näin valitset kahvakuulan painon
Riippuen fysiikastasi ja treenitasostasi, sopivan kahvakuulan paino vaihtelee. Ensimmäinen paino on kahvakuula, jota käytät yläkropalle, toinen alakropalle.
Treenitaso Ei-treenattu:
Mies: 16/24 kg
Nainen: 8/16 kg
Treenitaso Treenattu:
Mies: 20/32 kg
Nainen: 12/20 kg
Treenitaso Vahva:
Mies: 24/40 kg
Nainen: 16/24 kg
Kahvakuula – harjoitukset aloitukseen
Kahvakuula heilautus on hyvin yksinkertainen harjoitus ja tuo nopeita tuloksia. Se on ballistinen harjoitus, joka treenaa pääasiassa suuria lihasryhmiä: lantionalue, reidet ja keskivartalo. Aloita seisomalla aika leveässä haara-asennossa, kahvakuula noin 50 cm edessäsi.
Tartu kahvakuulaan molemmilla käsillä ja ja nojaa kahvakuula itseäsi kohti. Lähetä se sitten voimakkaasti taakse jalkojen välistä ja nouse sitten suoraksi räjähtävällä liikkeellä.
5 etua kahvakuulalla treenaamisessa
- Ajallisesti tehokas treeni sekä kotona että salilla
- Täydellinen kotitreeni, edullinen vaihtoehto, joka ei vie paljoa tilaa säilytyksessä.
- Treenaa koko keho yhdellä treenivälineellä
- Rakenna lihaksia ja saa rasvanpoltto samalla käyntiin. Kahvakuulatreenin jälkeen olet varmasti poikki.
- Se on hauskaa! Kahvakuulat ovat todella hauska treenimuoto ja harjoituksia on valtava määrä.
Kahvakuulailun tekniikka
Uuden treenimuodon aloituksen haasteena on yleensä aina oikean tekniikan ja treenivälineen hallitsemisen oppiminen. Näin on valitettavasti myös kahvakuulien kanssa. Kahvakuulailussa on monia teknisiä tasoja, joissa ensin tulee hallita perusharjoitukset ja niistä nostetaan sitten vaikeustasoa.
Kaksi perustekniikka kahvakuulien kanssa ovat heilautus ja työntö. Työnnössä suoritetaan niin kutsuttu clean, tämä termi toistuu usein kahvakuulatreenissä.
Aloita hieman kevyemmillä painoilla, kun testaat kahvakuulia ensimmäistä kertaa, niin opit oikean tekniikan ennen painon nostamista.
Mistä kahvakuulat tulevat?
Kahvakuula, tai Girya venäjäksi, tuli suosituksi ensimmäisenä juuri Venäjällä 1800-luvulla, kun pääasiassa voimanostajat alkoivat käyttää niitä. 1900-luvulla lajista tuli Neuvostoliiton kansallislaji ja samaan aikaan kahvakuulat alkoivat kasvattaa suosiotaan myös länsimaissa.
Kahvakuulien tarkkaa alkuperää on kuitenkin vaikea sanoa, sillä internetistä löytyy monenlaista tietoa. Venäläisissä kirjoissa kahvakuulista on mainintoja jo 1700-luvun alusta ja näissä niiden kerrotaan olevan lähtöisin Kreikasta, Intiasta tai Isosta-Britanniasta.
Kahvakuulista on myös puhuttu, että juuri venäläiset sotilaat alkoivat tehdä kanuunankuuliin kahvoja ja näitä he sitten pystyivät käyttää erilaisissa teknisissä harjoituksissa. Tätä emme luonnollisesti voi vahvistaa, mutta kuulostaa kuitenkin jännittävältä.